به گزارش خبرنگار عصر اتحاد در شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در خوزستان به دو روش برداشت سبز و برداشت سوخته انجام می شود که به علت عدم وجود تجهیزات و زیرساخت های لازم به میزان ۸۰ درصد از روش برداشت سوخته استفاده می شود. روش سوخته عبارتست از آتش زدن مزرعه نیشکر آماده برداشت است که براثر آن دودعظیمی منطقه را می پوشاند وبعد از سوختن کاه وکلش نی ها ، آنها را برای استحصال شکر به کارخانجات مخصوص انتقال میدهند.این روش در اکثر کشورهای نیشکر دنیا بدلیل معایب آن از جمله آلوده کردن هوا منسوخ شده است.و میزان نشر گاز گلخانه ای دی اکسید کربن ناشی از مزارع نیشکر در فصل زراعی موجب تشدید بیماری های تنفسی و آلودگی زیست محیطی شده است.
طبق اعلام سازمان محیط زیست خوزستان وجود میدان های نفتی فعال، کشت و صنت های نیشکر و واحدهای پتروشیمی در منطقه از جمله عوامل ایجاد مشکلات تنفسی است که باعث ایجاد نارضایتی مردم شده است، که لازمست مسئولین با اصلاح روش های برداشت نیشکر ضمن افزایش تولید به محیط زیست نیز عنایت ویژه داشته باشند
عبدعلی ناصری مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در حاشیه بازدید ازمزارع برداشت نیشکر هفت تپه در جمع خبرنگاران گفت: با توجه به خشکسالی اخیرامسال با کاهش ۴۰ درصدی محصول مواجه شدیم.
مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان افزود: پس از گذراندن فصل بهار و تابستان با مدیریت منابع آبی و کاهش مصرف توانستیم بر مساله کم آبی فائق آییم هرچند کاهش حجم آب دررودخانه باعث افزایش تاثیر آلاینده ها شده است .
وی اظهار داشت: به علت افزایش شوری آب در اثر خشکسالی در اکثر شرکت های نیشکر با کاهش محصول مواجه شدیم. شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا که آب مورد نیاز خود را از رودخانه دز تامین می کند به دلیل کمبود حجم آب در مخزن سد دز، آب به ایستگاه پمپاژ کشت و صنعت دهخدا نمی رسید و به مدت دو هفته آب موجود نبود و هر چه بود زه آب بود و به دلیل میزان بالای شوری آب، تولید محصول ۴۰ درصد کاهش داشته است. اما در شرکت های دیگر حدود ۲۰ درصد کاهش محصول داشته ایم.
وی افزود: شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه که اخیرا شروع به کار کرده است به دلیل خشکسالی آسیب جدی دیده است و دو هزار هکتار از مزارع آن خشک شده و ۵ هزار هکتار آن قابل استفاده است و ۳۰۰ هزار تن نیشکر و ۳۰ هزار تن شکر تولید می کند و با توجه به فرسودگی کارخانه تا سه چهار سال آینده به ظرفیت تعیین شده نمی رسد.
ناصری بیان کرد: پیش بینی می کنیم در سال جاری حدود پنج و نیم میلیون تن نیشکر و حدود ۶۳۰ هزار تن شکر که ۴۰ درصد شکر مورد نیاز کشور است در کشت و صنعت های هفتگانه تولید شود.
مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان ادامه داد: با توجه به خشکسالی برای بهره برداری بهتر از منابع آبی بهترین روش آبیاری کم فشار سطحی را استفاده می کنیم که با راندمان بالای ۵۰ درصد مصرف آب کنترل می شود و بهترین سیستم آبیاری دنیا است.
وی افزود: از ۵ سال قبل تحقیقاتی در زمینه سیستم آبیاری زیرسطحی قطره ای و خطی نیز در حال انجام که اگر صرفه اقتصادی آن تایید شود از آن استفاده خواهد شد.
ناصری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر شروع فصل بارندگی و تاثیر روش آتش زدن مزارع نیشکر بربیماری های تنفسی گفت:هیچ سند و مدرکی بر تاثیر آتش زدن مزارع در روش برداشت سوخته نیشکر بر بیماری های تنفسی وجود ندارد.!! در کل دنیا از روش برداشت سوخته استفاده می شود با توجه به امکانات موجود می توانیم ۲۰ درصد برداشت محصول را از طریق برداشت سبز انجام دهیم ولی در اکثر مزارع امکان برداشت سبز وجود ندارد .وی به علت ناتوانی در برداشت سبز همه محصول اشاره نکرد.
وی به تولید محصولات جانبی شرکت اشاره کرد و افزود: شرکت خمیرمایه، الکل سازی رازی ۱۰ هزار تن خمیرمایه و ۳۳ میلیون لیتر الکل در سال تولید می کند. از دیگر محصولات جانبی، تولیدمیزان ۷هزار و دویست تن گاز دی اکسید کربن در سال و میزان تولید ۱۳۲هزار مترمربع ام دی اف در سال جاری پیش بینی شده است.
ناصری اضافه کرد: میزان تولید خوراک دام با توجه به تقاضای بازار حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار تن است و شکر قهوه ای ۷ هزار تن و شکر دارویی ۱۰ هزار تن در سال تولید می شود.