در دهه ۱۳۴۰، سازمان آب و برق تصمیم گرفت تا مطالعات فاز ۱ و ۲ شبکه های آبیاری و زهکشی آبادان و خرمشهر را به مهندسان مشاور سوئکو از سوئد واگذار کند. در نهایت کنسرسیوم ایرانی سوئدی به نام مهاب سوئکو مسئولیت انجام این امر مهم را بعهده گرفت. پس از مطالعات جامع، گزینه برتر به عنوان طرحی سه سدی معرفی شد. این طرح شامل احداث سدهایی در انتهای بهمنشیر، محل مناسبی در کارون و ابتدای بهمنشیر بود. این گزینه از میان ۱۷ گزینه انتخاب شده بود و پس از انقلاب در بررسی های مختلف و بنا به شرایط به روز شده با تغییراتی در اجزای آن به اجرا رفت.

اجرای پروژه سد سلولی (معروف به سد بالادست) بهمن شیر با چالش‌های بسیاری مواجه شد، از جمله شناسایی قطعات بتنی، مواد ناریه و سایر اشیا در بستر رودخانه که باعث کندی کار شد.

محمدتقی منصوری کیا، مدیر طرح‌های توسعه سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان، اعلام کرد قبلا بدنه اصلی سد سلولی ساخته شده است. لیکن در ادامه کار، پیمانکار پروژه با مشکلات عدیده مالی و پیمانکاران فنی خود مواجه شد. پس از وقفه های متعدد عملیات کاری توسط پیمانکار قبلی ، سازمان آب و برق خوزستان اقدام به کنار گذاشتن وی، و تهیه سند مناقصه کارهای باقیمانده قرارداد آن پیمانکار نمود. در پیمان جدید، آیتم‌های جدیدی که بهره برداری بلند مدت را بهینه می نماید نیز اضافه شده است. طی شدن فرآیندهای قانونی و اداری در کنار نبود نقدینگی لازم، سبب تاخیر بلند مدت در اتمام کار شد. در حال حاضر، در یک قرارداد جدید با پیمانکاران و مهندسین مشاور خوزستانی، بستر سازی و نیزدیواره های سنگی سواحل رودخانه، تکمیل کارهای برقی، رفع معارض غیرقانونی، جاده سازی، لایروبی سواحل پروژه و تکمیل پل متحرک و… انجام شده و یا در حال اجراست. به همین دلیل پس از حل مشکلات متعدد، پروژه با پیشرفت فیزیکی خوبی همراه بوده است.

این پروژه علاوه بر جلوگیری از ورود آب شور، تضمین تأمین آب خام با کیفیت برای صنعت و ۳۲۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آبادان و خرمشهر، و جلوگیری از آسیب به نخیلات جزیره آبادان و منطقه خرمشهر را هدف قرار داده است. همچنین، بخش قابل توجهی از شبکه آبیاری مدرن جایگزین سیستم سنتی جزر و مدی شده است.

به گفته منصوری کیا، این پروژه نقشی کلیدی در تثبیت وضعیت اقتصادی منطقه وجلوگیری از مهاجرت کشاورزان داشته و امکان توسعه صنعت گردشگری را ایجاد نموده است. او افزود که در حال حاضر لایروبی ورودی دهانه بهمنشیر نیز در دستور کار قرار داشته و آغاز شده است.

منصوری کیا عنوان کرد که پروژه تکمیل سازه های جنبی سد سلولی، لایروبی اطراف سد و پل متحرک با بودجه نزدیک به ۸۵ میلیارد تومان به اتمام خواهد رسید، هرچند پروژه‌های سد مارد و سد پایین دست به دلیل مشکلات مالی متوقف شده‌اند و به بودجه‌ای بالغ بر ۹۵۰۰ میلیارد تومان نیاز دارند.