امروز ۸ دی ۱۴۰۳ | ساعت به وقت تهران : ۹:۲۴ ب٫ظ

گفت‌وگو با دبیرکل کارگزاران (۲)| مرعشی: غدبازی‌های روحانی مانند مصدق کار دست کشور داد

نائب رئیس جبهه اصلاحات با بیان اینکه برجام به اندازه ملی کردن صنعت نفت برای ایران ارزش داشت، گفت: غدبازی‌های روحانی کار دست کشور داد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، حسین مرعشی نائب رئیس جبهه اصلات ایران و دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در بخش اول گفت‌وگوی مشروحی که اخیرا با این خبرگزاری داشت ( اینجا ) به بیان دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود درباره وضعیت کشور، عملکرد دولت آیت الله رئیسی، دولت حسن روحانی، دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی و دولت اصلاحات پرداخت. وی در این گفت وگو، بدهی‌هایی که دولت حسن روحانی روی دست دولت رئیسی گذاشته  بود را طبیعی دانسته و در بخشی از اظهارات خود درباره علملکرد دولت فعلی گفته بود که « اگر آقای رئیسی کشور را خوب اداره کند مردم به آینده امیدوار می شوند و امیدوارانه به پای صندوق می آیند و بخش عمده‌ای به ما رأی می دهند، اینها پنهان نیست و ما می‌خواهیم که آقای رئیسی موفق شود.»

مرعشی همچنین در قسمتی از بخش اول این گفت وگو تاکید می کند که « دولت رئیسی تورم را حدود ۴۰ درصد از روحانی تحویل گرفته» و همچنین می گوید که هیچ تعصبی نسبت به مرحوم هاشمی ندارد»

 نائب رئیس جبهه اصلات ایران در بخش دوم و آخر این گفت وگو که در ادامه آمده؛ معتقد است اداره کردن کشور با تورم ۴۰ درصدی توسط حسن روحانی با وجود فشار حداکثری اقدام “بزرگی” است! مرعشی همچنان از برجام دفاع می‌کند و تلاش حسن روحانی برای به ثمر نشستن برجام را یک اقدام ملی همچون ملی شدن صنعت نفت توسط مصدق می‌داند اما در عین حال می‌گوید که غدبازی های روحانی مثل مصدق کار دست کشور داد.

مرعشی در پاسخ به آخرین سوال فارس درباره عملکرد دولت کارگزارن می گوید که دولت دوم مرحوم هاشمی را موفق نمی داند که در ابتدای بخش دوم این گفت وگو به این موضوع پرداخته شده است.

بخش دوم گفت‌و‌گوی فارس به حسین مرعشی را در ادامه بخوانید:

فارس: چرا از دولت دوم آقای هاشمی دفاع نمی‌کنید؟

مرعشی: چون آقای هاشمی نمی‌توانست در دولت دوم تصمیم بگیرد و مجلس چهارم مقابل آقای هاشمی قیام کرده بود. دولت آقای هاشمی در دور اول در قدرت بود.

دولت آقای هاشمی، دولت جامعی بود. سیدمحمد خاتمی وزیر ارشاد، یحیی آل‌اسحاق وزیر بازرگانی، آقای دکتر مصطفی معین وزیر علوم، دکتر علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه،‌ عبدالله نوری وزیر کشور و محمد غرضی وزیر مخابرات بودند. یک دولت کاملاً تکنوکرات و جامع که بهترین‌های ظرفیت های جمهوری اسلامی در دولت بودند.

 

 

زمانی آقای غرضی در دولت میرحسین موسوی وزیر نفت بود با آقای موسوی درگیر بود. یک روز فردی بعد از یک سال که از استقرار دولت آقای هاشمی می گذشت از او پرسید الان با آقای هاشمی وضعیت چطور است؟ گفت الان رئیسی دارم که هم خوب گوش می کند، هم خوب می‌فهمد و هم خوب تصمیم می‌گیرد و من راحتم.

آقای هاشمی همه بزرگان ایران را بدون توجه به روابط سیاسی شان دور هم جمع کرد. جمع را نگاه می‌کردید، نصف اصولگرا و نصف اصلاح گرا؛ نصف چپ و نصف راست. من بودم و کوهپایه‌ای هم بود. آقای خرم و آقای تابش در بنیاد مسکن هم بود.آقای تابش رئیس دفتر آقای ناطق بود.

جامعیت در دولت اول آقای هاشمی وجود داشت. دولت اول ( هاشمی) نیرومندتر بود ولی دولت دوم نسبت به دولت اول افت کرد.

فارس: یعنی شما از عملکرد دولت‌های هاشمی و خاتمی حمایت می‌کنید اما از دولت آقای روحانی خیر؟

مرعشی: بله؛ در دولت آقای هاشمی رشد اقتصادی کشور منهای ۲ و منهای ۳ بود، در برنامه اول ۷.۶ درصد رشد اقتصادی داشتیم. در دولت اول آقای خاتمی رشد اقتصادی از ۱.۵ درصد به ۵.۳ درصد رسید. آقای روحانی در دولت اول یک کار مهم به نام برجام برای ایران صورت داد.

فارس: البته همین برجام هم دیدید که چه فرجامی پیدا کرد و می‌توان گفت که تنها کار آقای روحانی هم همان بود که با یک اخم ترامپ بر باد رفت.

مرعشی: همین یک کار هم، کار مهمی بود. بهتر است اول ببینیم آقای روحانی که بود؟ آقای روحانی از جیب بنده که بیرون نیامده است.

آقای روحانی تا زمانی که رئیس جمهور ایران شد، از آغاز تشکیل شورای عالی امنیت ملی که هنوز هم از دولت مهم‌تر است، دبیری این شورا را به مدت ۸ سال بر عهده داشت. یعنی نماینده آقای خامنه‌ای در شورای عالی امنیت ملی بود و  در ۸ سال دوم در زمان آقای احمدی‌نژاد باز به عنوان نماینده آقای خامنه‌ای در شورای عالی امنیت ملی باقی ماند هرچند این بار عضو بود و دبیر نبود.

ما اصلاح‌طلبان سال ۹۲ از حسن روحانی‌ای حمایت کردیم که قبل از حمایت ما ۱۶ سال نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی بود. بنابراین اول باید ریشه‌ها را بشناسیم.

*غدبازی‌های روحانی؛ مثل مصدق کار دست کشور داد! 

آقای روحانی کار خارجی را بلد بود، همت کرد و زمان گذاشت و برای ایران کار مهمی صورت داد. اینها مسائلی است که در دعواهای سیاسی و جناحی و هو کردن‌ها دیده نمی‌شود. نفس اینکه ۶ قطعنامه ذیل فصل هفتم را با یک قطعنامه جدید لغو کردید، کار کوچکی برای ایران نبوده است.

در یکی از جلساتی که با آقای روحانی داشتیم به او گفتم شما دو خصوصیت مشابه مصدق دارید. مصدق نفت را ملی کرد و شما برجام را، که این مسئله به اندازه ملی کردن صنعت نفت برای ایران ارزش داشت؛ در ادامه گفتم، دوم اینکه همانطور که مصدق نمی‌توانست با جبهه متحد خود هماهنگ و همراه باشد شما هم نمی‌توانید. غدگری‌های شما و مصدق کار دست کشور داده و می‌دهد.

دومین مسئله در هسته‌ای این بود که برای اولین بار در تاریخ تشکیل شورای عالی امنیت ملی، وقتی پرونده یک کشور در ذیل فصل هفتم در شورای امنیت رفته است، ۵ عضو دائمی شورای امنیت به اضافه آلمان به عنوان قدرت اقتصادی برتر اروپا با یک کشور مذاکره کرده اند. تا قبل از این سابقه ندارد و بعید می دانم دوباره اتفاق بیفتد.

هر کشوری که ذیل فصل ۷ رفته است، دنیا رژیم آن را با تحریم، تهاجم نظامی و… تغییر داده و هر کاری که می‌توانسته کرده است.

*علت مذاکره قدرت‌های جهانی با ایران به دلیل قدرت ایران است و مربوط به روحانی و دولت او نیست/ قدرت ایران به دلیل نفوذ ما در منطقه و دموکراسی حاکم در کشور است

برای اولین بار جمهوری اسلامی، تبدیل به قدرتی شده که ۵ قدرت دارای حق وتو در شورای به علاوه آلمان با آن گفت و گو کردند. البته مربوط به دولت آقای روحانی نیست و بخشی از آن نفوذ ایران در منطقه است، یک بخش دیگر آن برای انسجام داخلی و .. بخشی دیگر مربوط به دموکراسی ایران و رضایتمندی مردم ایران و … است.

فکر نکنید روسیه کمتر از فرانسه با برنامه هسته ای ایران مخالف است. روسیه اولین کشوری است که اگر ما اتمی شویم، احساس بدی به آن دست می‌دهد. می‌گوید درست است که ما با دولت ایران متحد هستیم اما بالاخره با دولت ایران درگیری هایی داشتیم یا ممکن است در آینده داشته باشیم و اگر ایران اتمی شود، من در دسترس‌تر از فرانسه و آلمان به عنوان هدف هستم.

روس‌ها در تمام شش قطعنامه ای که شورای امنیت برای ایران صادر کرده، یکی را وتو نکرده اند.  یک قطعنامه علیه سوریه در شورای امنیت نیامد چون همه را روسیه وتو کرد. اینها را باید بدانیم و بشناسیم.

۸ قدرت با ایران مذاکره کردند و سطح قابل قبولی از غنی سازی ما را پذیرفتند. غروب هسته‌ای ما را پذیرفتند که در یک جایی برجام  غروب می‌کند و ایران می تواند هر سطحی از غنی سازی را داشته باشد. تحریم های تسلیحاتی ایران را برداشتند.

اینها مسائل کوچکی در برجام نبود که اتفاق افتاد. اینکه کدام دولت و چه کسی این کار را کرده، ارزش ندارد. از نظر بنده رهبری این کار را کرده است.

به آقای روحانی در مصاحبه هایم گفته ام و منتشر شده است، گفتم آقای دکتر روحانی همین مدل برجام را تکرار کن.

اراده رئیس جمهور، هیئت کارشناسی عالی رتبه، جلب حمایت رهبری؛ این سه کلید برجام بوده است.

همیشه زنگنه می گفت فکر می کنی ظریف چیزی را امضاء می کند گفتم اگر آقا تأیید کنند بله اما اگر تأیید نکنند، خیر.

گفتم آقای روحانی مدل قشنگی است. در سیاست داخلی و اقتصاد و نفت هم همین کار را انجام بدهید. کارشناسی خوب کنید، اراده کنید و رهبری را هم در جریان بگذارید و قدرت رهبری را پشت دولت بیاورید. بعد یکی یکی درست کنید. آقای روحانی یک کار کرد و روی همان کار ایستاد و کارهای بعدی را با این دقت جلو نبرد.

*اگر جای روحانی بودم قبل از روی کار آمدن ترامپ  راهی برای گفت‌و‌گو با او پیدا می‌کردم

در دولت آقای روحانی برجام اتفاق افتاد اما در دولت دوم آقای روحانی حضور ترامپ به ایران لطمه زد. ما می توانستیم کنترل کنیم؟ من کارشناس نیستم. یعنی اگر خود من می خواستم دولت را اداره کنم، وقتی می دیدم ترامپ در برنامه های تبلیغاتی اش گفته از برجام خارج می شود، تلاش می کردم راهی برای گفتگو با ترامپ پیدا کنم.

* بعد از خروج آمریکا از برجام مطلقا موافق گفت‌و‌گو با آمریکایی‌ها نبودم

فارس: البته برخی از اصلاح‌طلبان از جمله آقای کرباسچی به ترامپ نامه نوشتند که در آن طرح مذاکره مستقیم با ترامپ و تضمین گرفتن از او مطرح شده بود.

مرعشی: من بعد از خروج از برجام مطلقاً موافق هیچ گفت‌وگویی با آمریکایی‌ها نبودم. اما قبل از خروج ترامپ از برجام اگر می‌توانستیم پیشگیری کنیم باید این کار را می‌کردیم.

فارس:  آقای مرعشی مگر بارها تذکر داده نشد که آمریکا قابل اعتماد نیست و حتی از دولت خواسته شد که همه تخم مرغ‌های خود را در سبد برجام نگذارد که البته توجه نشد.

مرعشی: این تجربه در دنیا نبود و ما نمی‌توانیم به کسی ایراد بگیریم. این تجربه در دنیا نبود که اگر آمریکایی‌ها به تنهایی تصمیم بگیرند تحریم را اعمال کنند، قدرتشان از شورای امنیت بالاتر است. این اصلاً در دنیا تجربه نشده بود. هر اتفاقی در دنیا افتاده بود، به شورای امنیت برده شده بود و آنجا تصویب کرده بود ما هم یک مرتبه دچار این مشکل شدیم و در شورای امنیت مصوب شد اما باز در دولت باراک اوباما اجازه فروش غیررسمی یک میلیون و ۲۰۰ بشکه نفت را به ایران دادند. البته نفت در مقابل غذا بود.

فارس: در چه سالی؟

مرعشی: از سال ۱۳۸۹ تا پایان دوره احمدی نژاد حدود سه سال عملاً ایران می توانست به اندازه غذا و داروی خود نفت بفروشد.

در زمان احمدی نژاد یک میلیون و ۲۰۰ بشکه کف کف صادرات نفت داشتیم. در زمان اوج تحریم‌های سازمان ملل.

این مورد در دنیا تجربه نشده بود. نه ظریف و نه آقای روحانی و نه هیچ کارشناسی این را باور نداشت. می گفتیم حتی اگر آمریکا هم تحریم کند با اروپا کار می کنیم. اروپا با آمریکا همراهی کند، با چین همکاری می‌کنیم، چین همراهی نکند، با روسیه کار می‌کنیم. اما با هیچ کدام نتوانستیم کار کنیم. وقتی آمریکایی‌ها پای شان را گذاشتند بیخ گلوی ایرانی‌ها و گفتند فشار حداکثری؛ واقعاً فشار حداکثری بود و تعارف نداشتند.

*اروپا حتی با وجود اینستکس نتوانست یک معامله با ایران انجام دهد

 

یک کمپانی چینی با ایران کار می‌کند، روز بعد از اینکه ترامپ اعلام کرد خودروسازی ایران را تحریم می کند، از ایران خارج شده است. می گوییم چرا خارج شدی؟ می‌گوید دارایی‌های اصلی من در بورس‌های نیویورک است که آنها را ضبط می‌کنند. ظاهراً غذا را معاف کرده بود اما یک کمپانی در تایلند به ایران برنج فروخته، سفارت آمریکا فردای آن روز از آن را دعوت کرده و به او گفته چرا به ایران برنج فروخته است و به آنها گفتند تمام تجارت دلار را بر روی شما می بندیم.

۹۰ درصد تجارت و مبادلات جهانی، دلار است. یورو و بقیه ۱۰ درصد معادلات جهانی است. طرف در چین نشسته و می‌خواهد با تایوان کار کند، مبادلات تجاری‌اش به کلر نیویورک می‌رود و باید مورد تأیید آنجا باشد و اگر با ایران کار کرده باشد، بسته می‌شود.

فشار حداکثری آمریکا اولین تجربه دنیای مدرن است. سیستم‌ها هوشمند شده، امکانات جاسوسی، تلفن و … در دسترس است و بسیج شدند و ما را به صادرات ۲۰۰ هزار بشکه رساندند. در دوران تحریم سازمان ملل یک میلیون و ۲۰۰ بشکه رسیدیم. در تحریم های سازمان ملل که حسب ظاهر وجاهت قانونی داشت، یک میلیون و ۲۰۰ صادر می کردیم. در تحریم های آمریکا چین بدون تعارف نخرید. اروپا حتی با وجود اینستکس نتوانست یک معامله انجام دهد چون هیچ بانک اروپایی نیست که اصل بیزینس اش در امریکا نباشد. دولت هرچه می خواهد بگوید. من بخش خصوصی هستم و وقتی جریمه می‌شوم یعنی ضرر می کنم و با ایران کار نمی کنم.

* اینکه روحانی توانست با تورم ۴۰ درصد ایران را کنترل کند کار بزرگی بود!

این تجربه نبود، فشار حداکثری برای ایران خیلی ضرر داشت. این که آقای روحانی با این فشار حداکثری توانست با ۴۰ درصد تورم ایران را کنترل کند، کار بزرگی بود و نقش مهم هم ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که به اشتباه دست در سوراخ زنبور کردند.

فارس: همین  ارز ۴۲۰۰ تومانی این همه رانت ایجاد کرد.

مرعشی: رانت آن در جیب مردم رفت. وقتی می خواهیم در ایران کاری انجام دهیم، همه بسیج می شوند و صغری و کبری می چینند. چند پرونده  درست شده که کسی ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته اما کالاهایش هنوز نرسیده است؟

در طول ۴ سال ۴۰ میلیارد دلار ارز دادید و کالا آمده است. در این ۴ سال که انسولین مصرف می کنم به مدت ۵ سال است که قیمت انسولین من ثابت است. این مسئله شوخی نیست. ۹۰ درصد دارو در این سالها تغییر نکرده است. بیماران سرطانی و ام اس که در سیستم دولتی ایران و در استپ تأمین دارویی ایران نبوده، بعضاً گران شده است. ۹۰ درصد قیمت دارو تغییر نکرده است. در طول این چند سال مردم واقعاً شکر، تخم مرغ و … را توانسته اند با قیمت مصوب بگیرند. در دوره هایی به علت کمبود کالا تلاطم داشته است.

فارس: کمبود کالا بود، چون کالا نیامده بود آقای مرعشی.

مرعشی:‌ از بازرسی کل کشور و رئیس قوه قضائیه بپرسید مجموع پرونده‌هایی که بابت فساد و تخلف در ارز ۴۲۰۰  تومانی در ۴ سال گذشته اتفاق افتاده، چقدر است؟ 

فارس: خیلی جالب شد. یعنی شما ارز ۴۲۰۰ تومانی را افتخار می‌دانید.

مرعشی:‌ افتخار نیست اما تنها راه است. وقتی ترامپ فشار حداکثری می‌آورد و بانک مرکزی در طول یک سال یک میلیارد دلار درآمد از فروش نفت داشت اما ۱۰ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی تخصیص داده است و کالاهای اساسی در کشور دچار بحران نشد. البته یک مقدار از مرزها خارج رفته است.

فارس: آقای مرعشی قطعا ارز ۴۲۰۰ تومانی یک راه حل موقت دولت آقای روحانی بود که دولت آقای ترامپ را پشت سر بگذارد و مجددا با بازگشت به برجام شرایط را به زعم خودشان سامان ببخشند. یعنی آقای روحانی جز با نگاه به بیرون هیچ برنامه‌ای برای اداره کشور نداشت و البته خودشان هم اذعان کرده بودند.

مرعشی: بله؛ دولت آقای روحانی کار دیگری هم کرد و آن هم این بود که به تدریج محدوده کالاهایی که با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بود را کم کرد. هر سه-چهار ماه یک بار یک قلم کالا را از لیست کالاهای ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به تدریج حذف کرد.

فارس: به نظرم این بخش را جمع‌بندی کنیم.

مرعشی: از نظر ما آقای رئیسی تنها مانده، به وی کمک نمی‌شود و شورای امنیت باید بیشتر کمک کند. سطح مذاکرات را هم باید به وزارت خارجه بکشانند. از FATF مهلت یکساله بگیرند تا روابط بانکی ایران به هم نخورد. باید منابع به کشور بیاید و نفت به تولید حداکثری برسد. اقتصاد آرام که شد بعداً می توان اصلاح ساختاری انجام داد.

* دیدار خاتمی، روحانی و سیدحسن خمینی جنبه آخوندی دارد نه سیاسی!

فارس: آقای مهندس! از دیدار آقایان خاتمی، سیدحسن خمینی و روحانی چه خبر؟

مرعشی: این بزرگان هر دو الی سه ماه یکبار همدیگر را می بینند. بیشتر جنبه گعده آخوندی دارد تا اینکه حرف سیاسی در آن مطرح شود. در مورد آب و هوا، قند خون و اینها صحبت می‌کنند (با خنده)‌

* تا سیاست‌های کلی انتخاباتی نظام را دریافت نکنیم وارد انتخابات نمی‌شویم

فارس: هنوز وارد مقوله انتخابات نشدند؟

مرعشی:‌ تا زمانی که سیاست های کلی نظام در امر انتخابات را دریافت نکنیم، وارد بحث انتخابات نمی شویم.

فارس: جبهه اصلاحات هم هنوز وارد نشده است؟

مرعشی:‌ انتخابات مربوط به نظام است و احزاب و جبهه‌ها هم بخشی از بازیگران صحنه هستند. تا سیاست‌های کلی حاکم بر انتخابات دیده نشود، نمی‌توان در مورد انتخابات نظری داد.

* اقدامات روحانی مردم را نسبت به انتخابات دچار تردید کرد

 

فارس: نتیجه عملکرد دولت‌ها خیلی تأثیر دارد. برآیندی که آقای روحانی دولت را اداره کرد مردم را نسبت به حضور در انتخابات سرخورده کرد.

مرعشی: نخیر؛‌ یک عده از دوستان کج سلیقه در نهادهای موثر نظام توانستند به مردم بفهمانند که چه شما رأی بدهید و چه ندهید، فرقی نمی‌کند و ما هستیم. البته از زمانی که دوستان آقای خاتمی گفتند که رئیس جمهور تدارکچی است، اقدامات آقای روحانی و اقدامات دوستان در نهادهای حاکمیتی همه دست به دست هم داد تا امروز مردم نسبت به نتیجه انتخابات دچار تردید کنند. اکثر مردم می گویند که چه برویم و چه نرویم فرقی نمی کند.

فارس: همین جمله‌ای که آقای خاتمی گفت بود رئیس جمهور تدارکچی است چه ضربه‌ای به جمهوریت وارد کرد. اساسا اگر اعتقاد بر این است که رئیس جمهور تدارکچی است پس چرا اصلاح‌طلبان در انتخابات نامزد معرفی می‌کنند؟ چرا این همه دعوای سیاسی راه می‌اندازند؟

مرعشی: بله موافقم. ضربه خورد.

فارس: از حزب کارگزاران چه خبر؟

مرعشی: حزب کارگزاران روی دو مسئله متمرکز است. اولی در دفاع از جمهوری اسلامی و حفظ جمهوری اسلامی با هر نوع اقداماتی که با اسم براندازی یا انقلاب یا … باشد به شدت مخالف هستیم.

*اصلاحات جامعه محور شعاری بیش نیست

فارس: میانه‌تان با مفهوم “اصلاحات جامعه محور” چگونه است؟

مرعشی: اصلاحات جامعه محور شعاری بیش نیست. هیچ اصلاحاتی بدون جامعه مفهومی ندارد. گاهی بعضی از دوستان شعارهایی درست می کنند و یک مدت با آن بازی می کنند. فکر می کنم فراتر از جبهه اصلاحات، جمهوری اسلامی نیاز به یک برنامه اصلاحات واقعی دارد تا کسی در ایران طمع نکند.

فارس: پس برنامه شما دفاع از نظام است؟

مرعشی:‌ بله؛ ما در سیاست داخلی از دموکراسی مدیریت شده دفاع می کنیم. نه مدیریت شورای نگهبان. دموکراسی مدیریتی یک سری احزاب و جبهه های سیاسی.

پیشنهاد مشخص این است با توجه به اینکه جمهوری اسلامی از بعد از مجلس سوم نسبت به مجلس اول و دوم متفاوت است. مجلس اول همه گروه ها بودند و رقابت کردند و در مجلس دوم خط امامی ها ماندند و از مجلس سوم و چهارم، مجلس سوم چپ و مجلس چهارم راست و پنجم میانه و ششم اصلاح طلب و هفتم اصولگرا و به این ترتیب جلو رفتند. با توجه به این روند و ریاست جمهوری، پروژه ای برخورد شده و هر انتخابات یک پروژه بود. یک جریان سامان یافته نبود که در بستر جلو برود. الان به یک نقطه رسیدیم که همه چیز را تجربه کردیم. باید آنها را جمع بندی کنیم. این جمع بندی که با کارگزاران کردیم این است که بهتر است کشور را دو جناح اصلاح طلب و اصول گرا بدانیم. این واقعیت است.

فارس: البته یک عده می‌گویند این جناح‌بندی‌ها تمام شده است؟

مرعشی: هیچ چیز در سیاست تمام نمی شود. سه فرض می توان در نظر گرفت. یک: اصلاح طلب، اصول گرا؛ دو: اصلاح طلبان میانه، انقلابیون جدید و سه: اصلاح طلبان، اعتدالیون حول و حوش آقای روحانی و اصول گرایان مثل ناطق نوری، لاریجانی و باهنر و … و پایداری یا انقلابی. حداکثر چهار جناح قابل رصد است که می توان آنها را شناسایی کرد که فکت های آنها قابل بررسی است. هر کدام از این جناح ها باید یک مرکزیت داشته باشند. شورای راهبردی، شورای رهبری یا هیئت عالی و … داشته باشند که پاسخگوی نظام باشد. در دفاع از کلیت جمهوری اسلامی، استقلال ایران، رهبری، سیاست های کلان پاسخگوی رهبری و مسئولان نظام باشند. در مقابل باید بتوانند جناح خودشان را آرایش بدهند. مثلاً آقای جنتی نباید بگوید که آقای مرعشی خوب نیست و باهنر خوب است و باهنر خوب نیست و آقاتهرانی خوب است.

فارس: البته این مدل نظارت شورای نگهبان فقط مختص ایران نیست در کشورهای دیگر مثل همین آمریکا هم وجود دارد و هر شخصی نمی تواند بگوید انا رجل و بسم الله. حال شما بفرمایید چگونه باشد. صلاحیت در خود احزاب باشد؟

مرعشی: در گفتگو حل و فصل شود. وقتی قرار شده به عنوان جناح پاسخگوی رهبری باشم، خط قرمزها را مراعات می کنم. دلیل نمی شود کسی را بیاورم که خدای نکرده به لحاظ مالی یا اخلاقی فاسد باشد  و …

مطلب دوم دموکراسی مدیریتی است. در بخش اول از براندازی فاصله می گیریم و با هر نوع حرکتی که قصد داشته باشد جمهوری اسلامی را تغییر ساختار بدهد، مخالف هستیم. فکر نمی کنیم با وجود اشکالاتی که به جمهوری اسلامی ایران وارد است، هیچ نیرویی بتواند بهتر از این درست کند. کسی قدرت ندارد و ما با براندازها مقابله خواهیم کرد و با آنان مخالف هستیم.

فارس: در مورد اینکه گفته شد احزاب افرادی را معرفی نمی‌کنند که فاسد باشد و…، نمونه بارز آن وجود داشته که احزاب فردی را معرفی کردند که مشکلات عدیده‌ای هم داشته است. در مورد مواضع حزب کارگزاران هم قطعا انتظار است همه احزاب که از وزارت کشور پروانه فعالیت می‌گیرند همین مسیر را دنبال کنند اما آقای مرعشی گاها مشاهده می‌شود که برخی از اصلاح‌طلبان هماهنگی و همنوایی تعجب برانگیزی با ضدانقلاب و براندازان صورت می‌دهند. شما انتقادی به دوستانتان دارید؟

مرعشی: بله؛ انتقاد دارم؛ ما کاملاً با هر نوع شکستن ساختار مخالفیم. بنده و آقای بهزاد نبوی و اکثریت جبهه اصلاحات روی این موضوع قاطع هستند اما کسانی که در جبهه نیستند ممکن است حرفهایی هم بزنند اما در درون جبهه اصلاحات همگی مدافع ساختار فعلی و دفاع از نظام جمهوری اسلامی ایران هستیم.

در بحث دموکراسی هم نه به دموکراسی بی قید و شرط غربی فکر می کنیم و نه با سیستم بسته دموکراسی مدیریتی که توسط شورای نگهبان اتخاذ می‌شود که به کاهش ناکارآمدی منجر می شود و دموکراسی بی قید و شرط هم به یک بی نظمی و آنارشیست منجر می شود بنابراین از راه میانه ای با عنوان دموکراسی مدیریت شده دفاع می‌کنیم.

سومین مسئله که فوق العاده برای ما مهم است، توسعه ایران است فکر می کنیم و برنامه های آن را هم تدوین کردیم. ظرفیت های اقتصاد ایران به گونه ای است که می توان برای یک دوره ۲۰ ساله اقتصاد ایران نرخ رشد دو رقمی داشته باشد. با احتساب سند آمایش سرزمینی و … به یک توسعه متوازن منطقه ای، اجتماعی و به رشد شتابان در عرصه اقتصاد بین الملل فکر می‌کنیم و معتقدیم ایران می‌تواند در ۲۰ سال آینده اگر ریل گذاری درست انجام شود، (لازم نیست توسط دولت باشد، ریل گذاری مهم است) یکی از ده قدرت برتر اقتصادی جهان تبدیل شود.

فارس: آقای مرعشی از وقتی که در اختیار ما قرار دادید سپاسگزارم.

مرعشی: من هم برای شما آرزوی موفقیت و پیروزی دارم و همه باید برای اعتلا و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی و ایران بکوشیم.

انتهای پیام/


لینک کوتاه :

https://asretehad.ir/?p=211

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

اداره کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری اهواز
#الگوی مصرف برق
شهرداری اهواز
IMG-20220511-WA0043
شهرداری اهواز